Fòbia als petards

Ja arriba Sant Joan i amb ell: la festa, la coca, el cava i els petards! La majoria de la gent passa aquesta revetlla amb els amics fent festa i xerinola, però per molts altres Sant Joan NO ÉS UNA FESTA, ÉS UN PROBLEMA I GROS! les seves mascotes tenen “FÒBIA ALS PETARDS”.
És fàcil de saber si el seu gos té por als petards, els símptomes són clars, l’animal quan escolta un petard intenta trobar un amagatall o busca la protecció del seu propietari, es posa molt nerviós, panteixa, pot salivejar una mica i fins i tot tremolar com una fulla. Alguns animals fins i tot poden arribar a fer-se les necessitats a sobre. Aquest problema és molt freqüent en gossos i es presenta per Sant Joan, quan fa tempesta de trons i llamps o quan es juga un Barça-Madrid.
Què podem fer? El consell més important que podem donar és la PREVENCIÓ.
Quan el cadell sent per primer cop un soroll fort, com els petards o trons, s’espanta i busca el refugi i protecció del seu millor amic: el seu amo. La nostra reacció innata és acaronar-lo, abraçar-lo i intentar donar-li consol. Aquesta és la reacció normal però això provoca en el gos un reforç positiu de la por i la perpetua, és a dir, el gos el que entén és el següent: «Ja deia jo que m’havia d’espantar d’aquest soroll tan fort, el meu amo també s’ha espantat i m’està consolant i donant la raó».
Això quan passa un o dos cops fa que cada vegada es reforci més i acaba desembocant en una fòbia que fins i tot, en alguns casos, quan fa mal temps l’animal ja es posa neguitós. El que hauríem de fer és que quan ve a buscar-nos s’ha de treure importància al fet i ignorar la seva por i fer-lo jugar o entretenir-lo amb altres coses fins que s’oblidi del que ha passat. Així si nosaltres, el seu punt de referència, no li demostrem que s’havia de preocupar per aquest fet, no ho farà.
Una vegada s’ha instaurat la fòbia, el remei és complicat. Si el problema només es presenta un dia en concret amb estímuls molt forts el que podem fer és sanar al nostre veterinari que ens pot donar unes pastilles que faran que la nostra mascota no ho passi tan malament.
Si el problema és més greu i es passa una setmana o més amb por, hi ha un altre tractament que és eficaç però s’ha de començar un mes o mes i mig abans de St. Joan.
Si per últim, el problema es vol erradicar, s’ha de fer un tractament de dessensibilització als sorolls forts, però això encara que possible, és complicat de dur a terme i és imprescindible l’aplicació d’aquest tractament per part d’un veterinari especialista en comportament animal, un etòleg.