No tots els porcs són iguals

Una de les mascotes poc conegudes a la nostra zona és el porc vietnamita, potser a alguns us sonarà més si us dic Misèria (de la sèrie Porca Misèria de TV3), aquestes mascotes són més freqüents a EEUU. Aquests porcs tenen unes orelles rectes, un morro arrugat, el coll és curt, una enorme panxa, unes espatlles amples i una cua recta. No té glàndules sudorípares, té un pèl modificat i poc abundant. L’esperança de vida d’aquestes mascotes va dels 10 als 15 anys. Un adult pesa uns 50kg tot i que poden arribar als 90kg i la seva alçada pot arribar als 50cm. La seva temperatura ideal és entre els 18 i els 24ºC. Pel què fa al seu comportament són capaços de respondre al seu nom, la vocalització i l´audició són els principals mitjans de comunicació. Aprenen a caminar amb arnés, és normal que mentre caminin grunyeixin constantment, és la seva forma de manifestar la curiositat amb el seu entorn.

L´olfacte està molt desenvolupat, al contrari que la vista. Han de disposar d´espai suficient per a orinar i defecar,  que acostumen a fer-ho a la sorra, com els gats, aquesta haurà d´estar lluny de´espai on s´alimenten. Són animals jeràrquics, és a dir, estableixen relacions de dominància i submissió des dels primers dies de vida, tenen una  gran capacitat d´aprenentatge, però hem d´educar-los (amb molta constància i paciència) amb reforços positius, és a dir, amb menjar i amb carícies. Els càstigs físics no es recomanen perquè poden desenvolupar por cap a les persones i en conseqüència major agressivitat.

Són animals omnívors i diürns com el porc comú, mengen pinso especial per aquesta espècie i per cada etapa del seu desenvolupament, es pot completar la seva dieta amb cereals, verdures, fenc, ufalç, fruita,….Distribuint l’aliment en 2 cops al dia i una quantitat variable segons l’edat. En cas de sobrepes haurem d´incrementar l’exercici i disminuir les proporcions d´aliments.

Aquest animals requereixen uns controls sanitaris especials ja que es poden infectar amb malalties que afecten els porcs comuns i són de declaració obligatòria.  Per tant haurem de vacunar obligatòriament de la malaltia d’Aujeszky, la d’Erysipela, d’Actinobacillus pleuropneumoniae i de Leptospira. També és necessari que aquestes mascotes estiguin desparasitades tant internament com externament. És també recomanable la castració o esterilització quan són joves, reduint-se així l’agressivitat i evitant problemes reproductors.