28 de setembre: Dia Mundial de la Ràbia

El 28 de setembre es celebra el Dia Mundial de la Ràbia, coincidint amb l’aniversari de la mort de Louis Pasteur, el químic i microbiòleg francès que va crear la primera vacuna antiràbica. L’objectiu d’aquesta commemoració és augmentar la conscienciació ciutadana d’aquesta malaltia.

 

La ràbia es una malaltia infecciosa viral que afecta al sistema nerviós central provocant una encefalitis aguda. El virus de la ràbia afecta a mamífers domèstics i salvatges, i per tant, també pot afectar als humans. El virus es troba a les secrecions (saliva, suor, orina…) dels animals afectats i es transmet a través d’una mossegada o d’unt tall a la pell que entri en contacte amb la saliva de l’animal malalt.

 

El tractament immediat impedeix el desenvolupament  dels símptomes, els quals poden trigar en manifestar-se entre 60 i 300 dies després de la mossegada o esgarrapada. Quan apareixen els símptomes de la ràbia humana, no existeix tractament i gairebé sempre és mortal. Aproximadament, 60.000 persones al món moren cada any a causa de la ràbia, un 97% dels casos s’atribueixen a la mossegada d’un animal infectat. És per això, que per prevenir-la es recomana la eradicació de la ràbia canina mitjançant la vacunació dels gossos.

 

A Catalunya, tot i que no és obligatori vacuna contra la ràbia als animals de companyia, des del Consell de Col•legis Veterinaris de Catalunya, recomanen la vacunació dels nostres animals davant dels canvis d’hàbits de la població per tal de prevenir casos de ràbia (Dia Mundial de la Ràbia – CCVC).

 

Els nous hàbits de la població durant les vacances, amb l’increment de viatges amb mascotes a països on la ràbia és endèmica, com ara el continent africà o a Europa de l’est, fa augmentar el risc de propagació d’aquesta malaltia a zones on no hi ha constància de casos des de fa dècades. Tot i que Espanya es considera lliure de ràbia, l’any 2014 es va declarar a Toledo un cas de ràbia humana importada del Marroc.

 

En una conferència mundial sobre l’eliminació de la ràbia l’any 2015, la OMS (Organització Mundial de la Salut), la WOAH (Organització Mundial per a la Sanitat Animal), la GARC (Aliança Global per el Control de la Ràbia) van acordar un objectiu comú de zero morts humanes per ràbia canina per l’any 2030.